Kas ir pH līmenis un tā nozīme mūsu dzīvē?

ph līmenisLielākā daļa no mums ar pH līmeni nopietni pēdējo reizi saskārās vien vidusskolas ķīmijas stundās, tomēr jāsaka, ka tam ir ārkārtīgi liela nozīme arī mūsu ikdienas uzturā. Tieši šī iemesla dēļ, šajā rakstā atgādināsim, kas ir pH līmenis un kāda tad ir tā praktiskā nozīme ikviena dzīvē!

Viena no mūsu gadsimta cilvēku izplatītākajām problēmām, kas noved pie daudzām slimībām, ir nepareiza skābju un sārmu attiecība organismā. Bieži vien ārsts secina, ka esam pārāk skābi. Ko tas nozīmē? Gluži vienkārši, skāba pH līmeņa veidošanos ļoti ietekmē mūsu uzturā lietotie produkti, piemēram, kafija, majonēze, kečups, šokolāde un citi). Izpētīts, ka vidēji mūsdienu cilvēka uzturā ir 80% skābu pH līmeni veicinošu produktu. Tā uzskatāma par ārkārtīgi bīstamu tendenci, jo mūsu organisma svarīgākā funkcija ir tieši sārmainas vides uzturēšana ķermeņa iekšienē. Tieši šī iemesla dēļ krietni vien jāpiedomā pie tā, kāds pH līmenis ir ikvienā produktā, un kā tas ietekmēs organisma vidi.

Speciālisti šo fenomenu pētījuši jau gadsimtiem, un ir sastādītas tabulas, kuras sadala dažādus pārtikas produktus grupās pēc to pH līmeņa, sākot ar ļoti skābiem līdz pat ļoti sārmainiem (tādiem, kas neitralizē skābi). Pie visskābākajiem produktiem minami dažādi alkoholiskie dzērieni, limonādes, ātrās ēdināšanas restorānu ēdiens, kafija, savukārt vissārmainākie produkti ir dažādi augļi un dārzeņi. Kā jau varbūt atceries no vidusskolas ķīmijas stundām, negāzētam ūdenim ir neitrāls pH. Tieši šī iemesla dēļ speciālisti iesaka izvairīties no gāzēta ūdens lietošanas ikdienas uzturā – patiesībā tas ir nedaudz skābs. Bieži vien domājam, ka gāzēts ūdens veicina organisma attīrīšanos no skābēm, bet patiesībā tas darbojas tieši pretēji. Aplūkojot produktu sadalījumu pēc pH, ir skaidrs, kādēļ jau izsenis maltīte sastāvējusi no pamatēdiena ar dažādiem dārzeņiem un salātiem piedevās – tas ir veids kā katrā maltītē sabalansēt pH līmeni! Cilvēki to neapzināti darījuši jau kopš neatminamiem laikiem. Tieši tādēļ netici tiem, kas apgalvo, ka vērtīga ir tikai gaļa u.c. pamatēdiena sastāvdaļas un uzskata, ka salāti ir kas nevajadzīgs, jo tiem nav uzturvērtības utt. – vērtība neslēpjas tikai uzturvielu daudzumā, nozīmīgs ir arī maltītes pH līmenis!

Organisma pH līmeni nevajadzētu uztvert kā ko abstraktu. Skāba vide traucē vielmaiņu, veicina dažādu parazītu, vīrusu un nelabvēlīgu baktēriju vairošanos. Iepazīsties ar uztura pH līmeņa tabulu jau šodien, lai rītdien varētu veikt atbilstošas izmaiņas ēdienkartē!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *